Count your blessings

‘Het weer en ik – we gaan hand in hand. Vooral mijn stemming is op het weer afgestemd. Schijnt de zon, dan ben ik vrolijk en opgewekt. Dan voel ik mijn daadkracht, ik kan veel meer hebben, ook van anderen. Dan vliegt de tijd en ik ben onuitputbaar. Maar als het grijs wordt, koud en nat dan zak ik diep en voel ik me somber. De mist daalt neer in mijn hoofd, alles lijkt aan mij te trekken. Ik voel me zwaar en onge├»nspireerd. Het liefst zit ik dan en wens ik dat de dag zo snel mogelijk weer passeert.’
Herkenbaar?
Wat is wat je dan doet? Omdat achteraf een dag zo verloren laten gaan is toch zonde. Vind je niet?
Je kan denken: ‘ach, een dag kan ik missen’ maar blijft het bij slechts een dag? Het weer is vaak druiperig…
Je kan ook balen als je merkt dat je je dag niet hebt. Terwijl boos zijn nuttig is in grenzen leggen en focus, zonder iets te doen kom je ook niet waar je wilt zijn.

Wat kan je dan wel doen?

Als je net als mijn klant ook gevoelig bent voor het weer of dat je zonder duidelijk aanwijsbare reden humeurig bent dan kan je iets simpels doen. Deze tilt je meteen op en zorgt ervoor dat je je beter voelt.

Ga op dat moment op zoek naar dingen die je in je leven kan waarderen. Hoe klein ze ook maar zijn. Weet dat alles wat we meemaken, alles op deze wereld heeft twee kanten. Een die je leuk vindt en een die je niet. En dat is een helpende gedachte. Je mag beginnen met het verzamelen van de voordelen van zo een natte, donkere dag. Die zijn er zeker. Bijvoorbeeld dat je binnen zit terwijl je buiten drijfnat zou worden.

Een hint voor je als je bereid bent om jezelf uit je somberheid te halen. Ga op zoek naar alle dingen in je leven die je als van zelfsprekend ervaart. Kijk met verwondering naar alles en neem ze niet voor lief.
Hoe je dat kan doen? Kijk met de ogen van een kind – die is nieuwsgierig, openminded, onbevooroordeeld, speels en opgewekt. Alsof je alles voor de eerste keer ziet. Begin meteen met de start van de dag. Wees dankbaar dat je vanochtend wakker bent geworden. Dat je 3 keer per dag mag eten en schoon water kan drinken. Dat al je geliefden bij je zijn en ga zo maar door.

Ik geloof in de kracht van het verleggen van onze focus van wat er niet is naar wat er wel is. Daarmee ontkennen we niet wat er is maar halen we erbij wat dat heel maakt. Puur voor het goede doel: dat we het evenwicht weer kunnen herstellen. En daarmee automatisch tillen we ons zelf weer wat op.

Wat doe jij om je somberheid het hoofd te bieden? Zet je beste methode in de comments, laat anderen zich erdoor inspireren.

Geplaatst in overgang, hormonen, menstruatie, stress en burn-out, zingeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *