De Vrouw – hormonen en levensfases

Dit jaar heb ik een fantastische specialisatie opgedaan: De Vrouw. Het was geen bewuste keuze, een of andere manier werd het voor me duidelijk dat ik dit jaar deze specialisatie mocht doen. Ik heb geleerd, dat het verstandig is om naar mijn buikgevoel te luisteren. Dus ik begon aan de opleiding.
De dagen van de opleiding vlogen veel te snel voorbij. Toen onze docente de eerste woorden uitsprak werd ik net als een spons. Haar uitleg was zo verhelderend. Zo werd voor mij duidelijk: de vrouw is geen ongrijpbare wandelende huildoos! Wat ze van zichzelf laat zien is af te leiden vanuit een disbalans: dat van de hormonen (westers gezien) of van de elementen (oosters gezien). Als dat eenmaal in kaart is gebracht, dan kan er veel gedaan worden richting het herstellen van evenwicht.

Speelgoed van hormonen?

Hoe zit het dan met de vrouw? Misschien meer dan bij mannen speelt de hormonale verandering door het leven heen een belangrijk rol bij de vrouw. Vanaf de eerste menstruatie is een vrouw maandelijks zich aan het voorbereiden voor een bevruchting, het krijgen van een nakomeling. Het is ook geen verrassing maar toch helemaal waar: mensen zijn – net als alle levensvormen op deze aarde – geprogrammeerd om te zorgen voor het voortbestaan van de soort. De denkende mens (vrouw) is hiervan vaak niet eens bewust. En de denkende vrouw bedenkt ook inderdaad allerlei andere heerlijke eigen doelen om te behalen op deze aarde. Zo ontstaat soms een ware gevecht onder de doelen voor beschikbare energie. Ja, omdat voor het behalen van onze doelen hebben we allemaal energie nodig. Energie halen we uit het eten en de adem. Ons lichaam zorgt naar behoefte voor de onderlinge verdeling van energie. Hier hebben we als mens in principe (gelukkig) geen controle over. Zo ontstaat een soort evenwicht in ons lichaam en emotionele leven.

cycleoflife

Van zorg naar verwezenlijking

Waar we vaak niet op de hoogte van zijn is dat een vrouw (thank God!) niet tot haar laatste adem in staat moet zijn om kinderen te baren! Op een bepaald moment gaat deze (tot dat moment heel belangrijke) vaardigheid gelijkmatig afbouwen. En dat is een proces, het kan jaren lang duren en het laat zich vaak duidelijk merken. Dan spreken we over de overgang.
Als een taak die zo ontzettend belangrijk was wegvalt, komt het systeem makkelijk helemaal op zijn kop te staan. Hoe moet het nu verder? Hoe regelen we de energieverdeling? Daar is geen recept voor, het wordt bepaald door voor ons niet helemaal duidelijke regels. Een ding is zeker, er wordt langzamerhand een nieuw evenwicht opgebouwd.

Let it Flow

Waar we misschien ook niet bij stilstaan is dat met de afbouw van fertiliteit ook ons leven een andere richting mag nemen. De bewustzijn van de vrouw krijgt een uitnodiging om na een korte terugblik op de vruchtbare tijd juist een nieuw doel, invulling uit te kiezen voor de vele jaren die nog komen. Omdat met het wegvallen van de zorgtaken voor de kinderen is er nog steeds een prachtige, getalenteerde en creatieve vrouw achtergebleven! Jij!

Heb jij dit al zo bekeken, lieve vrouw in de overgang? Of misschien begin je nu pas te denken dat het misschien bij jou ook gaande is? Mogelijk is het een prachtige periode van je leven als je zijn doel begrijpt en dat je er mee kan bewegen. Omdat wat hier weer zeer belangrijk is en gedeeltelijk voor een oplossing zorgt: laat het stromen – Let it Flow!

Heb je nu genoeg van de lasten en wil je genieten van de verrijkende kant van de overgang? Kom naar Let it Flow, er is met voetreflex werkelijk veel te bereiken. Ik ga je helpen, lieve vrouw.

Geplaatst in overgang, hormonen, menstruatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *