Go with the flow

Ik vind dat iedere vrouw die strandt met het gevoel van geleefd te worden de volgende zou moeten weten.

Net als mijn klant die bedrukt onder de vele uitdagingen van haar leven bij mij aanklopte. Ze leek heel klein hoe ze bij mij in de bank zat. Haar gezicht had weinig kleur en haar ogen leken wat dof. De tranen zaten heel hoog, ik hoefde maar een paar vragen te stellen en ze rolden rijkelijk over haar wangen. Ze vertelde over haar situatie, hoe ze zich in een hoek gezet voelde op het werk, thuis en ook in haar sociale contacten. Ze kon geen kant op, ze had geen idee hoe ze het moest oplossen.

Wat ik voor haar duidelijk maakte is dat ze nog steeds in staat was om haar leven op te pakken. Ze moest even leren dat niets doen is ook iets doen. Het werd voor haar duidelijk dat in haar verleden gebrachte beslissingen enorme uitwerkingen hebben gehad op haar leven vandaag. Ja, dat klopt. Op het moment dat je een keuze niet maakt maar zogezegd meegaat met de stroom van het leven maak je ook een keuze. Op het moment dat je het aan iemand anders overlaat, dat je de moeite niet neemt of de lef niet hebt om op dat moment dingen te overwegen maak je ook een keuze. De keuze dat je gaat dealen met het vervolg. En dat je je recht om je toekomst te bepalen opgeeft.

Niet kiezen is ook kiezen

Laat het me je nog meer toelichten. Keuzes maak je voortdurend en veel maak je onbewust. Wat je in de ochtend aandoet, wat je kookt, je boodschappen, hoe je je dag vult, even je neus krabben als het kittelt. Enkele keuzes zijn moeilijk te maken. Mogelijk omdat er veel keuze is. Of omdat je het vervolg niet duidelijk voor je kan zien. Of juist omdat je weet wat het vervolg van je keuze gaat worden. Dan ontstaat keuzestress. In keuzestress kan je hoofd je vaak niet meer helpen, je voelt je overweldigd, je hoofd slaat op hol en je besluit om niet te kiezen. Je laat de boel op zijn beloop. Dat is een geweldige tactiek voor dat moment. Je gaat mee met de illusie dat je de dans ontsprongen bent en keert enige rust in je hoofd weer terug. Keuzestress is weg, je kan het eindelijk vergeten.

Maar in de werkelijkheid heb je wel een keuze gemaakt. Eentje die je helemaal niet onder controle hebt. Je liet aan alles en iedereen over wat met jou in de toekomst mag gebeuren. En vroeg of laat haalt je lot je inderdaad in. Je begint last te krijgen van je niet-kiezen.
Dit is precies hoe het bij mijn klant voor lange tijd ging.

Wil je het wel of niet toegeven het is een feit: je leven nu, vandaag is het resultaat van alle KEUZES die je tijden geleden gemaakt hebt. En nog belangrijker, wat JIJ had dus toen gekozen. Niet anderen, jij zelf.
En als je deze verder trekt dan kan je inzien: alle keuzes die je vandaag maakt bepalen hoe je toekomst er uit gaat zien.
Waar het op neerkomt – zelfs als je er nog niet bewust van bent – jij bent verantwoordelijk voor de koers van je leven.

Het vervolg

Een keuze brengt ook altijd vervolg met zich mee. Het is ook een natuurwet: op actie komt reactie. Daarom is het handig om op het moment van keuze ook een stukje vooruit te kijken. Wat kan je verwachten als vervolg op je keuze? Hoe gaat de wereld er mogelijk op reageren? Waar mag je rekening mee houden? Welke nieuwe uitdagingen zullen zich aanbieden? Wie ga je erbij vragen om ze te trotseren? 
Zie je? Kiezen voor A of B of geen van beide brengt je altijd hetzelfde: vervolg. Echter als je een keuze tussen A of B maakt dan heb je het voordeel dat je je de medebepaler van je toekomst mag noemen. Achter het stuur zitten geeft voldoening, een voertuig in het verkeer zonder bestuurder is een gevaarlijk object met mogelijk desastreus vervolg.

Word eens wakker

Daarom wil ik je wakker schudden. Kom uit je illusie en neem je plek in achter het stuur van je leven. En de hoe geef ik je ook mee. Het leven is een geweldig spel. Hoe raar het ook klinkt het gaat niet over levens en dood. Maak het dus ook minder serieus. Verlaag daarom de lat anders ga je bevriezen en durf je helemaal niets meer te kiezen. Roep het kind in je naar voren en herinner je je het plezier van ontdekken, de speelsheid, nieuwsgierigheid en de fijne opwinding van het ontdekken van nieuwe dingen. 

En dan nog een mooi cadeau om dit verhaal rond te maken. Als het vervolg van je keuze tegenvalt dan heb je nog steeds genoeg kansen om het te corrigeren. Je kan kiezen hoe je met het vervolg omgaat bijvoorbeeld. Of je kan extra keuzes maken. Je kan hulp erbij roepen. Het is na een keuze vrijwel nooit afgelopen.

Dus, kies erop los. Je kan alleen maar winnen.  

Wil je me laten weten wat je grootste inzicht is naar aanleiding van dit verhaal? Ben heel benieuwd!

P.S.: Aarzel niet en stuur deze gerust door naar iemand, je zus, je vriendin, collega, buurvrouw die er iets aan kan hebben. Je kent haar, je weet waar ze mee worstelt. Deze kan haar helpen.

Volg mij op

Geplaatst in stress en burn-out.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *