Herhaling, herhaling, herhaling

Hoezo ga je met haar een jaartraject aan? Je hebt net alles wat ze over wilde dragen in haar training geleerd. Jij bent gek, en die coach van je lacht je uit – ze heeft je goed in de val gelokt. Zoiets heb ik gehoord van hier en daar toen ik erover vertelde dat ik inderdaad nog niet genoeg had van het leren. Toen al was ik met de meningen in de eerste zinnen het niet mee eens. Nu ruim 8 maanden later helemaal niet.

Ja, jezelf door een training heen bikkelen is een ding. Zelfs als je het met net zo veel elan en leergierigheid doet als ik dat deed in maart. Een nieuwe wereld, en ik viel van de ene aha moment naar het andere. Ik was zo blij met al mijn nieuwe inzichten.

Ik wist toen ik de 12de module afsloot dat ik maar toen pas begonnen was. Ik wilde nog meer weten en wat veel belangrijker was ik wilde het doen. Alles wat ik heb geleerd. En op dat moment heb ik ja gezegd tegen de grootste investering tot nu toe in mezelf. Een eigen businesscoach.

En inderdaad. Zelfs met haar aan de zijlijn, direct en indirect, een op een en in groepsverband, digitaal of live heeft het me 8 maanden geduurd tot dat ik een aanzienlijke doorbraak kon bereiken. Nee, nog niet dat mijn zaak 7 figures draait. Dat komt nog :). Maar wel dat ik uit mijn kleine versie durfde te stappen.

Ik heb Veronique, mijn coach al zo veel keer horen bepaalde dingen zeggen dat ik haar letterlijk kan citeren voor mijn business buddy. Ik hoor haar in mijn hoofd zeggen hoe het zou moeten, dus het zit goed met het weten. Maar het is niet genoeg. Er is nog iets nodig om te kunnen dat wat je altijd zo en zo had gedaan en gedacht veranderen.
Ik was al 8 maanden heel ijverig op zoek geweest op dat iets.

Ik weet nog steeds niet helemaal concreet maken waar het aan ligt. Toch kan ik een paar nodige onderdelen van mijn kentering noemen. De eerste is wat ik in mijn blog over de feniks schreef. Ik werd keihard geraakt aan mijn why. Mijn waarom. Mijn motivator om in beweging te komen.
Daarnaast wil ik vandaag over de andere hebben. De titel en de intro verklappen het al. Het ligt hem in de herhaling. Als je iets wilt leren om te kunnen toetsen dat je het weet, dat je de woorden had begrepen en ook de betekenis, het systeem, dan moet je inderdaad trainingen volgen. Maar als iet wilt kunnen toepassen, dus helemaal integreren in je leven waardoor je leven ook met deze nieuwe kan veranderen, dan moet je het leren aanvullen met een soort borging. Een periode van tijd dat je blijf verzinken in de materie en dag in dag uit leeft in de taal, de betekenis, de systemen, de het gevoel van je nieuwe kennis.
Het is echter een soort programmering. Maar grappig genoeg, terwijl je een computer simpelweg programmeert en met een druk op de knop gaat het doen wat je wilt, een mens programmeer je niet zo snel.

We leren in een van de drie stylen: overnight – dat wil zeggen ineens weet je het en gebruik je het; geleidelijk – dat is dat je stap voor stap bewust het leerproces doormaakt; en onopgemerkt, namelijk ben je opeens bewust van dat je nu bepaalde dingen anders doet dan een tijdje geleden.

Je kan het raden: meeste van ons leert niet overnight. En als dat zo is dan zijn tijd en herhalen heel belangrijk in het leerproces.

Daarom durf ik je ook te zeggen: stop met het hamsteren van meer en andere leerboeken, leermeesters. Waarschijnlijk heb je je lessen al gelezen, gehoord. Ze zijn al in je bezit. Wat je nog niet hebt gedaan is vaak genoeg gehoord, geprobeerd en als succes ervaren. Het is nog niet opgenomen in jouw (computer)programma.

Hier nog een extraatje: 12 modules consumeren in een korte tijd van 5 dagen is ook gekkenwerk. Dat deed ik. In een zeer korte tijd haalde ik zo veel nieuwe informatie, kunde, inzicht, totaal van de mijne verschillende zienswijze binnen dat het geen wonder is dat ik er niet vooruit mee kon in mijn eentje. Het was gewoon veel te veel nieuwe dingen.

Ga daarom random een van al de goede adviezen, boeken, trainingen, e-books etc die je verzameld had uitkiezen. Begin daaraan en blijf voor een half jaar tenminste met je focussen daarbij. Herlees/herluister het regelmatig. Blijf datgene wat je leest/leert oefenen. Begin een schriftje waarin je je gedachten en je ervaringen hiermee opschrijft. En als het half jaar voorbij is begin je schriftje maar vanaf dag een weer herlezen. Ik wed dat je (gedrags)verandering super duidelijk zou zijn.

Maak het voor je eenvoudig. Hak het in behapbare stukken. Alles heeft zijn tijd nodig.
Wat heb je liever? Een stap vooruit of de drukkende gevoel van nu, dat je rondjes aan het rennen bent en niet vooruit komt?

En vergeet niet: je hoeft het niet helemaal alleen te doen. We zijn er voor je. Vraag hulp.
Als je wilt dat we samen naar je leerproces gaan kijken dan doe ik dat heel graag met je. Boek je sessie met mij op mijn homepagina.

Geplaatst in zingeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *