Moeiteloos my *ss

Ik ben gefrustreerd, eigenlijk boos – de hele wereld is aan het verzinken in het moeras van gemak. Alles moet meteen beschikbaar zijn. Liever gisteren dan vandaag. En vooral dat allemaal uit onze luie stoelen, zonder dat we daar iets voor moeten doen. Moeiteloos. Brrrr. 
Ik heb moeiteloos al meegemaakt: moeiteloos heb ik te veel gegeten tijdens de wintermaanden, zonder moeite ging ik afzien van regelmatig bewegen. Te laat naar bed gaan kostte me ook geen enkel moeite. Maanden later betaal ik de prijs van mijn gemakzucht. Extra kilo’s, lage weerstand, conditie gekelderd en … het kost me nu extra moeite om op niveau te komen. 

“Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” hoor ik mijn oma te zeggen. En nu snap ik dat deze uitspraak niet over beauty gaat. Het gaat over het leven – als je een leven wilt met vulling, waarde en voldoening dan moet je er keihard voor werken. Lijden is hier ook breder te begrijpen. Je moet er iets voor over hebben. “Ja, maar er zijn mensen die het gewoon in de schoot geworpen krijgen.” zeg je. “dat wil ik ook.” Hmm. Even nadenken. Hoe weet je dat ze het allemaal zonder moeite krijgen? En wat voor de een geen moeite is is het ploeteren voor de ander. Het heeft geen zin om naar anderen te kijken en ondertussen jezelf van actie onthouden omdat het bij een ander zo easy-peasy lijkt te gaan. Voel je de tegenstelling en onlogica ervan?

Ik zie rondom mij genoeg reclame waarin de mooiste dromen beloofd zijn en dat het vanuit je luie stoel zonder iets te doen gaat gebeuren. 

Op deze wereld al miljoenen jaren gaat alleen de zon voor niets op. Punt uit. 
Voor de rest moet de mens gewoon voor werken. 
Ik weet dat we nog steeds liever in sprookjes geloven dan te willen bloed, zweet en tranen inzetten voor het behalen van onze dromen. Ik weet dat we het liefst met de toverstaf gaan zwaaien en van het ene moment naar het andere alles hebben wat ons hartje begeert. En ik weet waar dit geloof naar toe leidt. Naar lijden. Omdat dan gebeurt er helemaal niets.

Ik heb al genoeg wonderen zien gebeuren bij al de vrouwen die dapper genoeg waren om hun geloof in sprookjes nuttig in te zetten. Deze vrouwen hebben of logisch over hun leven nagedacht of hebben ze hun dringende gevoel gevolgd. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat enkele gewoontes, overtuigingen, gedragingen van hen dik in de weg staan onderweg naar hun grootste, mooiste leven. Welke deze zijn wisten ze toen nog niet. Maar een ding in hen groeide groot en sterk: ze wilden zo niet verder leven. Ze wilden dat het anders werd. En daar wilden ze ook iets voor doen. Met de bereidheid, vastberadenheid en inzet hebben ze hun leven veranderd. Ik zou het woord transformeren gebruiken maar ik vind het woord te vaak elders gebruikt en nu slap geworden. En toch is dat wat met hen gebeurt. Ze vormden zich om, ze hebben zo verre hun innerlijke veranderd dat het een verbeterd leven had gebracht. 
Ja, immens prestatie van hen. Omdat niemand wil veranderen. Niemand wil onzekerheid, nieuwe dingen, vreemde dingen – onze wereld die we kennen is ook meteen de veiligste plek die er is. Als ik je vraag om te veranderen dan draai je je rug naar me toe en ren je zo hard mogelijk weg. En net daarvoor lach je me uit – “je bent gek geworden! Ik wil niet veranderen. Ik wil gewoon een fijner leven. Alles moet hetzelfde blijven en toch moet het beter voelen.” Dit is de werkelijkheid. Dit is hoe we het willen. Herkenbaar? Wees eerlijk. 
Maar zonder iets te veranderen blijft alles hetzelfde. Je blijft dezelfde denken, voelen en doen en je leven gaat er hetzelfde eruitzien en voelen.
Is het voor je niet goed genoeg? Wil je een leven met meer plezier, meer spontaniteit, meer vreugde? Een leven waarin je je thuis voelt, die je je eigen noemt, die een weerspiegeling is van JOU hoe je bent en wilt zijn? Wil je kunnen jezelf nuttig voelen en je dagen met voldoening afsluiten? Dan is het tijd om aan de slag te gaan – met jezelf. Als je bereid bent om precies dat te doen wat daarvoor nodig is en je het liever met de hulp van een ander doet dan ben ik er voor je. Zo ga je sneller, kom je verder en je hebt altijd een zeer begripvolle en liefdevol-doortastende stok (ik :)) achter de deur. Boek dan je eerste sessie hier.

Let’s do this.

Liefs,
 
Tünde

P.S.: Wie anders je zus, je vriendin, collega, buurvrouw ken je die precies dit nodig heeft? 
Stuur deze mail gerust door naar haar. Je kent haar, je weet waar ze mee worstelt. Dit kan haar helpen.

Geplaatst in stress en burn-out.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *