Jij bent wat je eet – rode bietjes

In de winter hebben genoeg mensen last van koude handen en of voeten. Vaak zie ik ook dat de huid heel licht van kleur is.
In de Chinese geneeskunde (TCM) kijken ze net wat anders naar bloedarmoede dan in de westerse geneeskunde. De TCM spreekt over Bloed Leegte, dat in grove weg betekent dat er niet genoeg Bloed is aangemaakt. Als er niet genoeg Bloed is dan gebruikt het lichaam het vooral voor het voorzien van de organen en de hersenen. De ledematen krijgen minimale bloedtoevoer. Zo kom je aan koude handen en voeten.

Volgens de TCM heeft alles wat eetbaar is effect op onze organen. Anders gezegd, als een orgaan ondersteuning nodig heeft kunnen we het met de juiste keuze voeding versterken.

Om beter Bloed te krijgen mogen we rood gekleurde groente en fruit en bladgroente eten. Vooral rode biet is gunstig voor Bloed. Als sap, of soep of in de salade. Maar de smaak van rode bieten is ook heel speciaal. Niet iedereen vindt het mateloos lekker. Zo was ik er ook mee. Ik had het nodig maar de aarde smaak, de zoete, melige smaak vond ik altijd zo overweldigend dat ik moeite had met het eten van rode bietjes. In Hongarije kennen we rode bieten op zuur – maar daar eet je ook niet heel veel van tegelijk…

beetroot

Ik was dus al lang op zoek naar een oplossing: hoe maak ik rode bieten toegankelijk? Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn gezin en natuurlijk, voor mijn cliënten.

Ik zaai elk jaar twee rijtjes rode bieten in mijn volkstuintje. Winter is een moeilijke tijd als zo veel kou in je lichaam zit – ik heb dan niet zo veel zin in de tuin te graven om mijn dagelijkse bieten te halen. Daardoor en nog door persoonlijke redenen is het pas dit jaar gelukt om de bieten-kwestie grondig aan te pakken. Maar met wat een top resultaat!

Ik heb al mijn bieten geoogst en naar huis gebracht. Dat scheelt tijd en kou. Allereerst heb ik de bietensap geprobeerd. Met een fruitcentrifuge krijg je van een grote biet precies een glaasje bloedrode sap. Ik zeg een grote, omdat in mijn tuintje krijg ik van moeder natuur altijd mooie, grote bietjes, soms twee vuistjes groot. In de winkel zijn ze vele malen kleiner, dus je zou 2-3 moeten gebruiken voor voldoende sap volume. Dit is dus van rauwe bieten. Maar bietjes kunnen we ook koken.

bietensap

Ongeveer 3 jaar terug heb ik in een vegetarische restaurant in Londen een fantastische bietenburger gegeten. Ik was zo onder de indruk van de kwaliteit dat het me al die jaren bezig hield: hoe kan je nou een sappige burger maken van groente? De vega burgers van de supermarkt die gemaakt zijn met soya en andere eiwitvervangers vond ik echt geen succes.

Een week geleden kwam alles samen: ik had mijn bietjes thuis en ik vond een recept op internet. www.kokenmetkarin.nl heeft een recept van Vegatopia vrijgegeven. En daar ging ik mee aan de slag.
Je moet weten dat ik drie jonge kinderen en een beetje kritische man heb. Ik ben al jaren lang bezig met het introduceren van nieuwe elementen in onze voeding. Vaak met de nodige aanloop (net als bij het afscheid nemen van margarine voorgoed!). Dus de spanning was hoog met mijn vernieuwing – bietenburger.

Ik ben er achter gekomen dat de bietjes smaak is te temmen met kruiden! Wat fantastisch werkt is karwij, komijn, chili, gember, ui en knoflook. Wat je nooit zal raden maar perfect past en de smaak verheerlijkt zijn olijfjes en balsamico azijn! Ik heb het klaargemaakt en met wat rucola in burgerbroodjes voorgeschoteld aan mijn lieve gezin. Ik keek niemand aan, wenste smakelijk eten en begon eraan.

bietjes3

Toen was het stil aan tafel. Iedereen at, en een na de ander bekende dat het echt lekker was. Mijn man: “niks aan te verwijten”.
Het was echt verrukkelijk! Sappig, smaakvol, met een fijne textuur. En wat verrassend was: een burger was genoeg – het vult de maag goed. Ik ben zo blij hiervan! Zo kan ik dus van allerlei groente een burger maken. Het is kwestie van juiste kruiden en een beetje creativiteit.

Een week later heb ik van een soortgelijke samenstelling groentetaart gebakken. Nee, niet met bladerdeeg, wel met rode rijst bodem en wat geitenkaas op de bieten. Heerlijk.

bietjes4

Ik ben enthousiast geworden, dat is duidelijk. En ik ben benieuwd, wat is jouw favoriete manier van bereiden als het gaat over rode bietjes? Waar komt jouw idee/recept vandaan? Deel gerust in de comments.

Geplaatst in Geen categorie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *