pak je leven terug

Wat zouden ze niet van je denken

“Spanning is wie je denkt dat je moet zijn;
ontspanning is wie je bent”
Chinees gezegde

Oh ik weet dat deze je aanspreekt. Ik weet dat je heel veel van de mening van anderen aan trekt.

Wat zouden ze niet denken?
Wat zouden ze niet zeggen?
En nog sterker: ze zouden denken dat ik gek ben.
Of nog erger: ze zouden me niet meer leuk vinden.

De druk van buiten af

Ik weet waar je mee zit. Ik ben zelf gevoelig geraakt voor de mening van iedereen. Het komt doordat ik het zo had geleerd. Eerst woonden we in een flatgebouw, op 3 hoog. We waren heel jong nog en ik was het liefst aan het turnen, springen en rennen. Ook binnen. Maar dat mocht niet van mijn moeder. “Niet doen, anders komt mevrouw Verberne naar boven” – zei ze. Meer zei ze niet maar ik voelde haarfijn aan dat als dat gebeurt dan zwaait er wat. Later gingen we verhuizen maar het besef dat mensen een menig over mij kunnen hebben – nou nog beter gezegd: mensen hebben een mening over mij – werd in stand gehouden. Nog erger: continue werd ik er aan herinnerd. Maar in ons nieuwe huis ging het over het maken van geluid. Kinderen maken geluid. Ze zingen niet alleen liedjes maar ze maken ook andere, bij het spel horende niet per ze “nuttige” geluiden. Nou, daar was ik met mijn broertje goed in, om zulke geluiden te maken.
En dat mocht niet. Want wat zeggen dan de mensen op straat die dat horen. Of de buren die dat horen.
Het werd verder niet toegelicht wat ze zouden zeggen. Maar ik dacht ze zouden vreselijke dingen over mijn kunnen denken. Zo erg dat ik het zelf niet eens durfde te benoemen. Dus gingen we maar met mijn broertje stilletjes spelen.
Want al die mensen….

Laat je je niet verkleinen

Zie je wat hier gebeurde?
Ik heb nooit nagevraagd wat nou zo erg was aan de gedachten van al die mensen. Ik geloofde dat het op mij groot invloed zou hebben en geen goede. Dus is paste me aan. Ik maakte me klein en leerde aan om rekening te houden met anderen door mezelf te beperken, mezelf niet laten zien.

En eerlijk is eerlijk – een kind weet het niet beter.
Maar jij bent nu een volwassene.
Je bent vrij om niets van de meningen (vooral niet van die wat je inbeeldt) aan te trekken.
Want jezelf zijn kost veel minder kruim dan te willen voldoen aan meerdere (gemeende) verwachtingen.

Wil je dat ik je daarmee help?
Plan je eerste sessie met me hier.

Geplaatst in stress en burn-out.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *