Mikulas - zwarte pit

Zwarte Pi(e)t

Het is nog steeds een heftig discussiethema rondom de mooiste traditie voor de Nederlandse kinderen: Zwarte Piet. Ikzelf neem een beetje afstand van het thema; in Hongarije loopt Sinterklaas (Mikulás) rond op de 6de december, met zijn hulpje de Krampusz. Die is helemaal zwart en heeft veel meer te maken met de duivel dan met onze Zwarte Piet. We hebben in Hongarije nog geen bezwaar tegen de Krampusz, ook niet tegen het brengen van de roe.

Mikulas - zwarte pit
In principe heb ik destijds als kind al vrede gesloten met de zwarte kleur en de duidelijk gemeen bedoelde, bang makende acties van de Krampusz. De kleur zwart heb ik lang alleen maar geassocieerd met rouw of een zeer officiële gelegenheid. We droegen bijvoorbeeld zwart met wit voor ceremoniële plechtigheden, zoals de opening van het schooljaar of het vieren van de vrijheid op 4 april. Nee, dat is geen foutje, we vierden het op 4 april, niet op 5 mei. Het was op 4 april 1945 dat Budapest bevrijd werd van de Duitse bezetting. Deze datum symboliseerde nog lang de vrijheid van Hongarije. Eigenaardig genoeg werd diezelfde datum meer dan 40 jaar later erkend als het begin van de bezetting door de Sovjet-Unie. Sindsdien vieren we geen 4 april meer.

Klinkt als

De Hongaarse taal lijkt op geen enkele Europese taal – hij heeft een eigenaardige structuur, grammatica en zelfs een eigen alfabet. Daardoor klinkt voor mij piet in eerste instantie precies hetzelfde als pit. Omdat mijn gehoor mij niet helpt bij dit onderscheid, moet ik er erg op letten dat ik de juiste letters gebruik. En er de juiste betekenis uithaal! Zo kon het dat Zwarte Piet bij mij meteen de associatie met zwart zaad opriep.

Zwarte pit

De haren van mijn moeder zijn al sinds haar 40ste bijna helemaal wit. Mijn oma kende ik 38 jaar lang en ze was net als de echte, sprookjesachtige oma’s: mijn hele leven al kende ik haar met witte haren. En ze kleurde het niet, mijn moeder wel. Mijn vader begon pas rond zijn 60ste een beetje te verkleuren, dus ik was altijd benieuwd hoe ik eruit zou zien op mijn 40ste. Het gaat nog steeds prima. Op mijn 45ste kan je enkele zilveren haartjes bij mij ontdekken, maar er is nog steeds geen reden voor paniek.

zwarte pit - pitjes

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), zijn onze nieren verantwoordelijk voor onder andere de kleur van onze haren. Vroeg grijs worden betekent verzwakte nieren, verzwakt water element. Water is een van de 5 elementen waarmee de TCM de dynamiek van het leven beschrijft en begrijpt. Elk element heeft bijhorende organen, kleuren, smaken en seizoenen. Bij het water element horen de nieren en de blaas, de zoute smaak, de winter en de kleur zwart. Het is ook zo dat elementen gevoed kunnen worden met de passende kleur voeding. Als je langer je mooie, oorspronkelijke haarkleur wil behouden, mag je zo goed als elke dag een portie van een zwart voedingsmiddel eten.

Het best passend is het zwarte sesamzaad. Ja, diegene die je vaak op de verschillende sushi’s ziet.

Van een Hongaarse 5 elementen voedingsdeskundige leerde ik een leuke manier om te genieten van zwart sesamzaad. Het is tevens een prima vervanger van cappuccino. Het recept in het Engels vind je hier. (Een toevoeging: je wilt misschien eerst de zaden roosteren in een pan.) Deze drank is gezond en helpt je om afstand te nemen van coffeïne en zuivel. Meteen twee vliegen in een klap. Schrik niet van de kleur, focus je op de smaak en de beleving die deze warme drank je geeft.

Ik ben benieuwd naar jouw mening; hoe bevalt een drankje op basis van zwarte pit?

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *